TÜRKÇE ŞARKILAR İÇİN KLASİK GİTAR DÜZENLEMELERİ GiTARDERSiM.COM Facebookta Paylaş
Tweetle
ANA SAYFA BEN KİMİM? VİDEOLAR GALERİ ÖNCEKİ DERS SONRAKİ DERS
Bu dersimizde, gitar üzerinde bazı akor kalıplarını öğreneceğiz. bu kalıpları basıp tellere belirli bir ritimle vurarak parçalara eşlik ediyoruz. Eşlik edeceğimiz kendi söyleyeceğimiz şarkı olabileceği gibi, bir arkadaşımızın çaldığı enstruman da olabilir. Tabi bu eşlik etme durumunun sorunsuz olması için enstrumanların akortlarının birbirlerine uyumlu olması, sesimize eşlik ediyorsak da, şarkıyı akorlara uygun olan doğru tondan söylüyor olmamız hayati önem arz ediyor. Gitarı müthiş çalıyor olsak da tonal uyum sağlanmadığında çaldığımız parça hiç bir şeye benzemez.
Akorlar genel olarak iki bölüme ayrılır. Majör akorlar ve minör akorlar. Majör akorları sadece bir büyük harf ile ifade ediyoruz. Büyük harfin yanına küçük "m" harfi geldiğindede minör bir akor olduğunu anlıyoruz. Örneğin A harfi tek başına La Majör akorunu ifade ederken,
Yanına küçükbir "m" harfi geldiğinde La Minör akorunu temsil ediyor. Aşağıda hangi harfin hangi notayı ifade ettiğini görüyorsunuz.
A = LA, B = Sİ, C = DO, D = RE,
E = Mİ, F = FA, G = SOL
Yukarıdaki akorları isimleriyle okuyacak olursak; Em;Mi minör, Am;La minör, Dm;Re minör, G;Sol majör, E;Mi majör, C;Do majör D;Re majör, B7;Si dominant yedi(Bu biraz farklı bir akor) F;Fa majör.
Hadi çalışmaya başlayalım, Önce Em akorunu basmak için 5. tel 2. perdeye sol el 2. parmağımızla basıyoruz. 4. tel ikinci perdeye ise sol el 3. parmağımızla basıyoruz ve sağ el işaret parmağımızla yukarıdan aşağıya doğru tellere vuruyoruz. Peşinden Am akorunu çalmak için ikinci ve üçüncü parmaklarımızı aynı perdede birer tel aşağı alıyoruz ve 2. tel 1. perdeye 1. parmağımızı basıyoruz ve tellere yine yukarıdan aşağıya doğru bir kere vuruyoruz. Daha sonra bu iki akor arasında geçişler yaparak çalışmamıza devam ediyoruz. Em Am Em Am Em Am şeklinde her akor bastığımızda yukarıdan aşağıya 1 kere vuruyoruz.
Not:Ara sıra telleri teker teker çalıp seslerin güzel çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Sesler iyi çıkmıyorsa sol el parmaklarınızla yeterince dik basmıyorsunuz demektir. Baş parmağınızı sapın arkasında biraz daha aşağı alıp perdelere daha dik basmayı deneyin. Sol elinizi ara sıra dinlendirin. Biraz ağrıdı değil mi?

Bu çalışmayı bir süre yaptıktan sonra üzerine bir diğer akor olan Dm'yi ekliyoruz ve bu üç akor arasında geçişler yapmaya devam ediyoruz. Em Am Dm Em Am Dm Am Em Dm Am Em Şeklinde çalışmaya devam ediyoruz...
Mail Grubumuza
katılmak için tıklayın

Copyright
Gitardersim.com